8 geniala sätt att kämpa ner dammet

Man kan inte få renheten bara genom att damma av… Företaget Flyttstäd Fabriken berättade om hur man kan förebygga dammanhopningar utan att anstränga sig.

SÄTT nr1: sätt på klimatanläggningen och ventilationssystemet

Det här sättet ger inte 100 % garanti för att lösa dina problem, men det hjälper att delvis bli av med dammet utan att lämna din soffa. Kraftiga luftströmmar framkallar cirkulation och lyfter upp damm- och smutspartiklar, som sedan förs bort med luften genom ventilationssystemet (naturligtvis, om du inte glömmer att rengöra filtren).

SÄTT nr2: ANVÄND polyrol

Stor rengöring av hushållsapparaterna och ventilationssystemet kräver många anstängningar. För att minska den mängd av damm som lägger sig på ytorna, smörj dem in med specialpolyrol – då blir det lättare för dig att rengöra dem nästa gång.

SÄTT nr3: FUKTIGA SERVETTER FÖR GOLVLISTEN

Använd fuktiga servetter för att ta bort dammet från golvlisten. Fiberduken samlar dammet och smutsen snabbare än alla andra tyg.

SÄTT nr4: BÄDDA INTE DIN SÄNG

Det här är en bra nyhet för latmaskar! Vid en öppen tillgång till luften blir sängkläder renare. Ja, du har inte hört fel. Fuktiga sängkläder med ett överkast ovanpå är en idealmiljö för fortplantning av dammfästingar och den värsta mardrömmen för allergiker.

SÄTT nr5: BYT GOLVTRASOR MOT SOCKOR

Det täta sammetmaterialet som kallas chenilj kämper ner dammet mycket bättre än bomull. Ta en cheniljsock på en golvmopp och börja rengöra golvet, väggarna och taket. Och sedan bara tvätta artikeln i din tvättmaskin efter användningen.

SÄTT nr6: SOCKOR IGEN!

Med hjälp av de cheniljsockor som du tar på dina händer kan du snabbt och högkvalitativt torka av persiennernas spjälor. Du blir förvånad över hur mycket damm samlas på de mest otillgängliga ställena.

 

SÄTT nr7: TA BORT DAMMET FRÅN LJUSKRONAN-FLÄKTEN

Om du har en sådan anordning som en ljuskrona med en fläkt i din lägenhet, kanske har du redan blivit övertygad om hur svårt det är att damma av dess blad.

 

Här är en nyttig lifehack: använd ett örngott i detta syfte! Ta det på bladet och dra det genom ytan i riktning från ljuskronans centrum mot dess kant. Dammklumpar som kan uppstå under den här processen, kommer att falla fritt in i örngottet ochlämna golvet och möblerna rena.

SÄTT nr8: klibbigt band för lampskärmarna och gardinerna

Ägare till katter och hundar vet hur svårt det är att hålla textilen ren, i synnerhet om dina husdjur gillar att gömma sig bakom gardinerna eller gnida sig mot bordslampan.

För att rengöra din textillampskärm från ull och små fibrer, använd klibbigt band för skötsel av kläder. Och ta det inte undan långt borta! Kanske behöver du göra samma sak igen i morgon!