Dolda faror i ditt hus som du ska veta om

De här sakerna verkar vara harmlösa vid första anblicken, men i själva verket kan de utgöra en allvarlig fara för din hälsa.

BYRÅAR

Flera gånger har man registrerat de fall då en byrå som fallit ner dödade barn. Naturligtvis kan byråar inte falla av sig själva och de är helt ofarliga för vuxna. Det sker när ett barn börjar ta sig upp längs en byrå genom att dra ut dess lådor och använda dem som trappsteg.

Så fick företaget IKEA sluta tillverka byråmodellen MALM för flera år sedan efter att tre barn i åldern ett till två år dött och flera andra barn fått skador sedan 2014.

  • Byråtillverkare rekommenderar att använda ett specialfäste i form av en krok för att fästa byråns bakvägg till väggen bakom den. Dessutom får du inte sätta tunga föremål på din byrå, t ex en TV-apparat.

UTSPRIDDA KLÄDER OCH HALKIGA GOLV

Varje år läggs in minst 800 människor på sjukhus i Sverige, eftersom de helt enkelt faller hemma genom att snubbla mot något eller halka på ett halkigt golv.
Man kan förebygga de flesta av sådana fall med hjälp av flera enkla regler:

  • När du renoverar din lägenhet, absolut ta hänsyn till kvaliteten av golvbeläggningen (det gäller i synnerhet kakelgolv)
  • Försök avstå från att bygga trösklar i ditt hus. Om de finns där ändå, lägg en skyddsmatta eller en heltäckningsmatta på de farliga ställena.
  • Sprid inte ut dina kläder på golvet och lämna där inga väskor och skor som du kan snubbla mot.
  • Se till att alla lokaler i ditt hus är välbelysta.

 

AROMATISKA LJUS

Dessutom är det farligt att använda aromatiska ljus för ofta. Specialister varnar att man får inte befinna sig hela kvällen i ett rum där aromatiska ljus brinner. Då ökar koncentrationen av farliga ämnen i luften mycket.

Det handlar om de ljus som innehåller konstgjorda aromatiska ämnen, som vanligtvis säljs i affärer. De toxiska ämnena som finns i sådana ljus kan orsaka astma och allergiska reaktioner.

Vad ska man göra:

 

  • Tänd sådana ljus bara i vädrade lokaler. Tänd dem inte i stort antal och låt dem inte brinna flera timmar i rad.
  • Välj ljus av naturliga ämnen: bi- eller sojawax.

 

LUFTFUKTARE

För många människor är luftfuktare den enda räddningen, i synnerhet under uppvärmningssäsongen, när luften i lokalerna blir för torr. Inte desto mindre kan mögel bildas på dess filter och andra inre detaljer utan lämplig vård. Det kommer att spridas i lokalen tillsammans med ångan.

  • Det rekommenderas att regelbundet granska luftfuktarens filter samt byta vatten i den varje dag, om du ständigt använder den.
  • Begränsa användning av luftfuktare till flera timmar per dag.