Flera ställen i ditt hus där möglet kan gömma sig!

Möglet uppstår ofta i de ställen där det är fuktigt och rått. Men det finns uppenbara ställen där vi märker det med detsamma, t ex på badkarets rand, och kan undanröja det. Samtidigt finns det sådana ställen som vi aldrig skulle ha gissat. Ta reda på var möglet kan gömma sig innan det blivit ett verkligt problem.

tätningsgummiT i kylskåpet

Det gäller i synnerhet den nedre boxen. När vi öppnar kylskåpets dörr, hamnar vattendroppar och matrester ofta där. Glöm inte att granska tätningsgummit regelbundet och torka av det med en svamp eller en ren mikrofibertrasa efter behov.

TVÄTTMASKIN

Vi minns mycket sällan om att det är önskvärt att lämna tvättmaskinsluckan stående på glänt i minst  en halvtimme efter varje tvätt. Till följd av detta växer möglet på luckans gummibälg, vilket utgör en av orsakerna till en obehaglig lukt.

Vi påminner igen och rekommenderar enträget: torka av luckans gummibälg efter varje tvätt samt torka bort den kondens som blir kvar på tvättmaskinens luckglas.

den tvätt som man lämnat i tvättmaskinen

Möglet kan bildas inte bara på gummibälgen utan också på tvätten om du inte hänger den upp strax efter att du tvättat den. Du får inte tvätta dina kläder innan du går bort på bjudning eller åker till din sommarstuga. Om du förstår att du inte kommer att ha tid att hänga upp dina kläder efter tvätten, är det lättare att tvätta dem senare.

Ett annat vanligt fel är att slunga fuktiga handdukar eller sportkläder i din tvättmaskin och komma att tänka på dem bara om ett par dagar. Om sådant ändå skett, det sker ju periodvis alla (ingen är ju idealisk), tvätt dina kläder igen vid den högsta temperaturen genom att använda blekmedel för alla slags tyg eller klorblekmedel.

en elektrisk tandborste

Tandläkare varnar: glöm inte att periodvis granska och byta tillsatsen i en sådan tandborste och bevara inte fuktiga borstar i badrumsskåp där dålig luftcirkulering bidrar till spridning av mögel.

TOALETTSTOLENS CISTERN

Det visar sig att möglet ofta dyker upp här också. Därför ska du granska det här stället då och då. Och, naturligtvis, får du inte glömma att regelbundet tvätta din toalettstol. Det finns ingen annan utväg.

 

BARNLEKSAKER

Plast- eller gummileksaker med små hål, som ett barn kan stoppa i munnen eller leka med, när det tar ett bad, är också en farlig mögelkälla. Du ska absolut torka leksakerna eller tvätta dem noggrant efter att ditt barn tagit ett bad.

KAFFEPANNA

Om din kaffepanna ser ut som den här kaffepannan, ta bort alla dess löstagbara detaljer och tvätt dem i hett vatten med diskmedel och torka dem noggrant. Sedan häll ättika i kaffepannan och sätt den på (naturligtvis, utan någon kaffe), och sedan sätt den på en gång till efter att hälla rent vatten dit för att skölja bort ättikan.

Ett annat ställe som man kan granska i syfte att hitta mögel är ditt diskställ.